ΓΥΡΗ



                                     
 
  ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ  ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ  ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
        
         Η γύρη είναι το αρσενικό στοιχείο της γονιμοποίησης των ανθέων.Υπάρχουν δύο είδη γύρης, η ανεμόφιλη και η εντομόφιλη. Οι πρώτες μεταφέρονται με τον άνεμο, και είναι άφθονες. Αυτές δεν περιέχουν τους αναγκαίους θρεπτικούς παράγοντες και είναι υπεύθυνες γιά πολλές από τις ανοιξιάτικες αλλεργίες. Οι εντομόφιλες, μεταφέρονται από τις μέλισσες. Ζυμώνονται από αυτές με το νέκταρ προκειμένου να γίνουν εύπλαστες και να αποκτήσουν τη μορφή σφαιριδίου με την οποία αποθηκεύονται στην κύψελη.  Κάθε ένας από τους κόκκους έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιήσει ένα άνθος και να παραχθεί έτσι ένας καρπός, ή ένας κόκκος σιταριού κλπ. Δεν υπερβάλλουμε όταν μιλώντας γιά τη γύρη λέμε ότι κλείνει μέσα της ΤΗ ΓΕΝΕΣΙΟΥΡΓΟ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ. Σημειώστε επίσης ότι Η ΓΥΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΠΟΛΤΟΥ.
        Η σύνθεση της όπως και του μελιού και του βασιλικού πολτού είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Οι αναλύσεις δείχνουν ότι περιέχει μιά τεράστια ποσότητα από αζωτούχα υλικά με τη μορφή πρωτεϊνών, ανόργανων αλάτων και βιταμινών. Περιέχει ακόμη όλα τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΑΜΙΝΟΞΕΑ τα οποία ο οργανισμός μας δεν είναι σε θέση να συνθέσει, και μάλιστα στην περίπτωση της γύρης τα λαμβάνει από φυσική πηγή, πράγμα προτιμότερο από τις συνθετικές φόρμουλες. Σημαντικό επίσης στοιχείο γιά την ποιότητα της γύρης είναι ότι η μέλισσα από τη φύση της γνωρίζει να επιλέγει γύρες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, αγνοώντας τις φτωχές σε περιεκτικότητα. Αν υποτεθεί ότι στο διαιτολόγιο μας υπήρχε μόνον η γύρη γιά την πρόσληψη αμινοξέων, ΤΟΤΕ ΘΑ ΒΛΕΠΑΜΕ ΟΤΙ Η ΓΥΡΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΟΣΗ 15ΓΡ. (Ανάλογα με την ηλικία και τις ειδικές συνθήκες - αθλητισμός, κόπωση κλπ - μπορεί να αυξηθεί ως τα 35γρ).
       Περιέχει σημαντική ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, και αρκετή βιταμίνη C. Περιέχει ακόμη καρετεινοειδή που μετασχηματίζονται σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό, καθώς και βιταμίνη Ε.
      Η καροτίνη, η οποία είναι η βασική πηγή από την οποία παράγεται βιομηχανικά η βιταμίνη Α.
Η Ρουτίνη (βιταμίνη Π), η οποία δυναμώνει και μεγαλώνει τα τριχοειδή αγγεία της κυκλοφορίας και ενισχύει τις φλέβες και τις αρτηρίες. Μια ιδιότητα που συντελεί στο να απομακρύνει σε μεγάλο βαθμό τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια και ειδικά για όσους έχουν περάσει τα 40 χρόνια της ηλικίας τους. Η μελισσογύρη περιέχει ακόμα μια ποσότητα από ένζυμα συστατικά που είναι απαραίτητα για την αφομοίωση και απορρόφηση των τροφών από το πεπτικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Και επίσης φυτικές ορμόνες οι οποίες είναι αβλαβής στον άνθρωπο ( και όχι σαν τις βλαβερές συνθετικές ορμόνες όπως είναι εκείνες των εργαστηρίων που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και οι οποίες ορμόνες κανονίζουν και ρυθμίζουν την έκκριση που παράγουν στους άνδρες και στις γυναίκες οι ενδοκρινείς αδένες.  
       Η κανονική χρήση της μελισσογύρης, όπως την φέρουν στην κυψέλη οι μέλισσες, (και όχι νοθευμένη, μπαγιάτικη ή χαλασμένη) μπορεί να ξαναδώσει στον προστάτη την παλιά του νεότητα, όπως έχουν αποδείξει πειράματα. Στη Σουηδία και τα Σκανδιναβικά κράτη καταναλώνουν εκπληκτικές ποσότητες μελισσογύρης. Της αποδίδουν την αναγέννηση της σεξουαλικής τους δύναμης. Η μελισσογύρη έχει θαυμάσια επίδραση στις γυναίκες και ιδιαίτερα στις διάφορες δύσκολες περιόδους της ζωής τους. Όταν την παίρνουν ανακατεμένη με μέλι συντελεί συχνά σε απρόσκοπτες και ομαλές γέννες.
       Πειράματα που έγιναν σε Ευρωπαϊκά και Ρωσικά Ινστιτούτα δείχνουν ότι η μελισσογύρη είναι μια εξαιρετική πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις κακοήθους αναιμίας. Επιπλέον ρυθμίζει την εντερική λειτουργία και αποστειρώνει ολόκληρο το πεπτικό σύστημα (και γι αυτό μερικοί της έδωσαν τον τίτλο "αστυνόμος εντέρων") αυξάνει την όρεξη, λιγοστεύει την αρτηριακή πίεση, αυξάνει την ικανότητα για εργασία, προωθεί τον πλουτισμό της αιμογλοβίνης, καταπραΰνει τα νεύρα και καταπολεμά την αϋπνία καθώς και την φλόγωση του προστάτη. Δύο Σουηδοί ιατροί ο ERIC ASKUPMARK του Πανεπιστημίου της UPSALA και ο G. JOHNSON  του Πανεπιστημίου  LUND, δημοσίευσαν μελέτη στην οποία αναφέρονται στην πολύ ωφέλιμη επίδραση που έχει η μελισσογύρη στον προστάτη. Ο ALIN GALLAS Γάλλος επιστήμονας και διακεκριμένος ακαδημαϊκός, συνιστά για κάθε άνθρωπο ηλικίας 50 χρόνων και πάνω, να παίρνει κάθε μέρα από μισή ουγκιά (15 γραμμάρια) μελισσογύρη. Ο ακαδημαϊκός Dr. NICHOLAI TSITSIN Ρώσος βοτανολόγος, εξεπλάγη (όπως γράφει) όταν ανακάλυψε ότι ένα ποσοστό 70% των ανθρώπων που ήταν εκατόχρονοι και πάνω, είτε ήταν οι ίδιοι μελισσάδες είτε είχαν εργασία που είχε να κάνει με προϊόντα κυψέλης.
 Από καιρού έχει επίσης διαπιστωθεί ότι οι μελισσάδες δεν προσβάλλονται από καρκίνο, εκτός από σπάνιες μόνο περιπτώσεις που οφείλονται σε καταχρήσεις καπνού ή πιοτού. Το θαυμάσιο τούτο φαινόμενο της ανοσίας κατά του καρκίνου είναι σήμερα επιστημονικό θέμα μελέτης και πειραματικής έρευνας.
           Η μελισσογύρη είναι πολύχρωμη και παχύρρευστη, ανάλογα με τα λουλούδια από τα οποία έχει μαζευτεί. Η γνήσια μελισσογύρη έχει το σχήμα ενός σπειρωτού ακανόνιστου κόκκου στο μέγεθος  που έχουν οι μικροσκοπικές φακές,. Οι μέλισσες την ανακατώνουν με νέκταρ για να κολλήσουν τα εκατομμύρια των κόκκων της γύρης και σχηματίσουν  τα σφαιρίδια που φέρνουν την κυψέλη. Έτσι νωπή, όπως τη μαζεύουν χαλάει πολύ εύκολα, αν μείνει έξω από το ψυγείο. Πρέπει να κρατάει κανείς πάντα την ξερή μελισσογύρη μέσα σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία με σκέπασμα που εφαρμόζει (ερμητικά).
            Το πολύτιμο τούτο προϊόν της κυψέλης είναι ακόμη σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα και δεν προσφέρεται ούτε στην ελεύθερη αγορά, ούτε στα φαρμακεία. Τώρα μαζεύεται πάρα πολύ γύρη στην Ελλάδα, κυρίως την άνοιξη, από παραγωγούς μελισσοκόμους που την στεγνώνουν και την αποθηκεύουν στα ψυγεία και από κει την προσφέρουν στην αγορά.
Η Ελληνική γύρη είναι εξαιρετικής ποιότητας, γιατί έχουμε πάρα πολύ καλές ανθοφορίες από αρωματικά φυτά.

 ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ
 
     Η χορήγηση γίνεται κατά προτίμηση το πρωί.
Ενήλικες: Ξεκινάμε μέ μία κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία κουταλιά της σούπας.
Ανήλικοι: Ξεκινάμε μέ μία ΚΟΦΤΗ κουταλιά του γλυκού και βαθμιαία μέσα σε ένα δεκαήμερο αυξάνουμε σε μία ΚΟΦΤΗ κουταλιά της σούπας.
Αθλητές: Πέραν της κανονικής δοσολογίας (όπως πιο πάνω), μία κουταλιά του γλυκού μία ώρα πριν και μία κουταλιά του γλυκού αμέσως μετά την γυμναστική.
Σε περιπτώσεις ειδικές (π.χ. δίαιτα με γύρη / άτομα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες παθήσεις) η δοσολογία μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τις υποδείξεις του γιατρού.
Αν γίνεται παράλληλη χορήγηση βασιλικού πολτού, τότε η χορήγηση γύρης γίνεται μισή ώρα μετά τον βασιλικό πολτό




Η ΓΥΡΗ ΣΑΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Σαν αντιβιοτικό, έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι είναι ιδιαίτερα δραστική σε ορισμένες καλλιέργειες μικροβίων.

Η ΓΥΡΗ ΣΑΝ ΑΥΞΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ
Δυναμώνει και τονώνει, δίνοντας ταυτόχρονα στον οργανισμό τη δυνατότητα να αναπτυχθεί περισσότερο.
Μπορούμε λοιπόν συμπερασματικά να πούμε ότι η ΓΥΡΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ. Λειτουργεί ως καταλύτης στις περισσότερες από τις αντιδράσεις του οργανισμού καθώς και ΣΤΗ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥ ΥΓΕΙΑ.



 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΘΕΤΙΚΟΥ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟΥ ΤΗΣ ΓΥΡΗΣ

1 Κρυολογήματα – Γρίπη
2 Αλλεργικό συνάχι – Άσθμα – Αλλεργίες
3 Αθλητές – Αθλητικές δραστηριότητες
4 Προστάτης – Προστατίτιδα
5 Ρευματισμοί – Αρθρίτιδες
6 Τριχόπτωση – Χρώμα, υγεία μαλλιών
7 Δέρμα – Ακμή προσώπου – Εκζέματα
8 Παθήσεις από ακτινοβολίες – Ραδιενέργεια
9 Συκώτι
10 Γυναικεία προβλήματα – Κλιμακτήριος
11 Νοητικές ικανότητες – Πνευματική διαύγεια
12 Σωματική ευεξία – Ευφορία
13 Αναζωογόνηση – Ανδρισμός
14 Σεξουαλική ικανότητα ανδρών-γυναικών
15 Ανακούφιση κόπωσης – Έλεγχος όρεξης, βάρους
16 Παιδιά
17 Διαβήτης
18 Στρες – Άγχος – Κατάθλιψη – Αϋπνία
19 Όραση
20 Εντερικές διαταραχές – Κολικοί – Κολίτιδα
21 Πάρκινσον
22 Εγκεφαλικές διαταραχές και αιμορραγίες
23 Καρδιά
24 Τριχοειδή αγγεία
25 Αδυναμία – Εξασθένηση οργανισμού
26 Θυρεοειδής αδένας
27 Αναιμία
28 Ανοσοποιητικό σύστημα
29 Αρτηριοσκλήρυνση
30 Βουλιμία
31 Γήρας
32 Εγκυμοσύνη – Θηλασμός
33 Δυσπεψία
34 Κακοήθεις όγκοι – Καρκίνος
35 Νεφρά
36 Χοληστερίνη

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ
1.- Κρέας μοσχάρι 16,9 γραμ. / 100 γραμ.
2.- Αυγό 12,8 γραμ./ 100 γραμ.
3.- Τυρί 16,0 γραμ./ 100 γραμ
4.- Γύρη 19,7 γραμ./ 100 γραμ

  ΠΙΝΑΚΑΣ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ
1 Θειαμίνη Β1
2 Ριβοφλαβίνη Β2
3 Παντοθενικό οξύ Β3
4 Νιασίνη Β5 (αγχολυτική βιταμίνη)
5 Πυριδοξίνη Β6
6 Φολικό οξύ Bc
7 Βιοτίνη Η
8 Ρουτίνη R (τονώνει την καρδιά, προφυλάσσει από εγκεφαλικά)
9 Ασκορβικό οξύ C
10 Αξηροφθόλη A
11 Καλσιφερόλη D
12 Τοκοφερόλη E
13 Νιασίνη PP
14 Αντιαιμορραγική Κ
15 Κοβαλαμίνη Β12

ΕΝΑΣ ΓΥΡΕΟΚΟΚΚΟΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ
1.- Νερό 3-15%
2.- Πρωτεΐνες και αμινοξέα 10-35%
3.- Ζάχαρα και άμυλο 3-8%
4.- Λιπαρές ουσίες 5-20%


 ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ – ΑΝΟΡΓΑΝΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
1 Κάλιο 14 Χαλαζίας
2 Μαγνήσιο 15 Νάτριο
3 Ασβέστιο 16 Αργίλιο
4 Σίδηρος 17 Βόριο
5 Πυρίτιο 18 Ιώδιο
6 Φώσφορος 19 Νικέλιο
7 Θείο 20 Τιτάνιο
8 Χλώριο 21 Χρώμιο
9 Μαγγάνιο 22 Κασσίτερος
10 Χαλκός 23 Φθόριο
11 Ψευδάργυρος
12 Μόλυβδος
13 Σελήνιο (για το δέρμα)

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΖΥΜΩΝ
1 Αμυλάση
2 Καταλάση
3 Κοζυμάση
4 Συστήματα κυτοχρωμάτων
5 Διαφοράση
6 Διαστάση
7 Λακτική δευδρογενάση
8 Πεπτάση
9 Φωσφατάση
10 Σακχαράση
11 Σακινική δευδρογενάση
12 Συνεζυμάση
13 Ιμβερτάση
14 Τρυψίνη
15 Τρανσφεράση
16 Υδρολάση
17 Λυάση
18 Λιγάση
19 Ισομεράση
20 Πεψίνη


ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΜΙΝΟΞΕΩΝ
1 α – Αμινοβουτυρικό οξύ 12 Κυστίνη
2 Αλανίνη 13 Λευκίνη
3 Αργινίνη 14 Λυσίνη
4 Ασπαραγονικό οξύ 15 Μεθειονίνη
5 Ασπαρτικό οξύ 16 Προλίνη
6 Βαλίνη 17 Σερίνη
7 Γλουταμινικό οξύ 18 Τρυπτοφάνη
8 Γλυκίνη 19 Τυροσίνη
9 Θρεονίνη 20 Υδροξυπρολίνη
10 Ισολευκίνη 21 Φαινυλαλανίνη
11 Ιστιδίνη


 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
- Οι μέλισσες θεραπεύουν, R. Domerego, Εκδ. Ψύχαλου.
- Γύρω από τη Γύρη, Θ. Μπίκος, Εκδ. Ψύχαλου
.- Μέλισσα και μελισσοκομική τεχνική, Π.     Χαριζάνης, Β΄ Έκδοση, Εκδ. Μελισσοκομική Επιθεώρηση
-Επιστημονικό κέντρο μελισσοθεραπείας